Patio w Pile - remont

Patio w obiekcie handlowym w Pile

lokalizacja: Piła
projekt: Marcelina Pałuczak – Frąckowiak w zespole pracowni Perspektywa
rok: 2014

Po termomodernizacji pawilonu handlowego w Pile (link), przyszła kolej na jego wewnętrzny dziedziniec. Rewitalizacja patio stanowiła kolejne zadanie postawione przed pracownią. Zastosowaliśmy kilka prostych zabiegów, by połączyć wcześniejsze rozwiązania, z koncepcją na nowe patio. W projekcie pojawiło się kilka trików na podzielenie nijakiej, będącej w nieładzie przestrzeni. Na pierwszy ogień poszedł istniejący kiosk, który zgodnie z życzeniem Inwestora musiał ukończyć swój żywot. Mamy tutaj zatem zielone, kwieciste kolumny, ziemne wodotryski oraz różnicowanie posadzki – kostki chodnikowe pomalowane w szachownicę i w kolorowe pasy – ścieżki m.in. na kształt litery „S” – S jak spółdzielnia, która jest Inwestorem przedsięwzięcia. Podłoga patio uzyskała również nowy wygląd, dzięki zastosowaniu w niektórych polach ozdobnego grysu i trawiastych kwadratów. W projekcie przewidziano również strefę odpoczynku – ławki miejskie oraz strefę relaksu – cztery stanowiska do gry w szachy.

Modernizacja dziedzińca wewnętrznego w budynku handlowym w Pile

Idea projektowa - patio w Pile

Dziedziniec wewnętrzny - projekt Piła

Patio w Pile - aksonometria

Pawilon handlowy w Pile

Modernizacja patio w Pile

Modernizacja patio w Pile

Patio w Pile - rzut